PROIECT

         Centrul de Dezvoltare SMART, alături de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud-Est și Liga Studenților Români din Străinătate, începând cu luna octombrie 2017 a demarat implementarea proiectului Diaspora Invest cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman.

Proiectul ce se desfășoară pe parcursul a 36 de luni, în perioada octombrie 2017- septembrie 2020, are o valoare totală eligibilă de 8,810,419.35 lei.

Care este scopul principal al proiectului DIASPORA INVEST?

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu în cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate ale României (Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și Nord-Est) prin îmbunătățirea competențelor antreprenoriale, acesta contribuind, mai apoi, la dezvoltarea unor opțiuni de carieră.

Cu îi sunt adresate activitățile proiectului?

Proiectul se adresează persoanelor fizice cu vârsta peste 18 ani:

  • șomeri, persoane inactive, angajați inclusiv antreprenori,
  • cu reședința sau domiciliul în cele 7 regiuni vizate de proiect,
  • care fac dovada domiciliului sau rezidența în străinătate pentru cel puțin un an.

Ce aduce nou acest proiect?

Conceptul propus prin Diaspora INVEST contribuie la stimularea dezvoltării competențelor antreprenoriale prin acordarea de sprijin financiar pentru înființarea de noi afaceri și furnizarea de servicii de consiliere și mentorat a căror scop final este creșterea numărului de IMM-uri și scăderea ratei șomajului.

În plus, susține dezvoltarea unei rețele ce permite colaborarea între întreprinderi (în principal cele înființate în cadrul proiectului), pe de o parte și patronate, camere de comerț, centre de sprijin a afacerilor, incubatoare și hub-uri (naționale și internaționale), pe de altă parte, scopul acesteia fiind sprijinirea mediului de afaceri românesc.

Suplimentar, un impact semnificativ este dat de organizarea unor acțiuni de tip cafenea publică și elaborarea a 20 de propuneri de politici publice de susținere a mediului antreprenorial din România, care vor fi transmise autorităților responsabile.